Tips voor een duurzaam buitenleven

Tips voor een duurzaam buitenleven

Duurzaamheid is een breed begrip, heel kort gezegd komt het er op neer dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. Vaak betekent duurzaamheid voor mensen dat de aarde niet uitgeput wordt, dat er oog is voor de behoeften van toekomstige generaties en dat er een evenwichtige welvaartsverdeling is tussen mensen wereldwijd. Concrete voorbeelden van duurzaamheid zijn bijvoorbeeld de vermindering van de CO2-uitstoot, biologisch geproduceerd voedsel, fair trade, recycling en energiezuinig bouwen met duurzame materialen.
 
Via deze tuintip willen wij u inspireren om aan de slag te gaan met duurzaamheid in uw eigen tuin. Draag een steentje bij en geniet het langst van de spullen in de tuin! Lees dus snel verder…
 

Geef de tuin alleen water waar nodig

U kunt natuurlijk de gehele tuin besproeien, maar daarbij gaat veel water verloren. Het is beter om de beplanting alleen te bewateren waar ze het nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van een watersysteem. Ideaal voor bloempotten, hagen, moestuinen en borders. Het systeem bestaat uit een aanvoerbuis waar druppelaars, druppelbuizen en sproeiers op aangesloten kunnen worden en dient gepositioneerd te worden bij de wortels van de beplanting. Door het systeem te koppelen aan een besproeingscomputer, kunt u het bewateren ook nog eens gecontroleerd inregelen.
 

Bedek daken met Sedum

Een Sedum dak zorgt ervoor dat de riolering 70-95% minder belast wordt met regenwater. Een groendak is daarom goed voor de waterhuishouding van de tuin én ook nog eens heel mooi! Met een Sedum lichtgewichtsysteem kan bijna elk dak getransformeerd worden tot een groendak. Het systeem bestaat ook uit meerdere bouwlagen met op toplaag een Sedummixmat met 8-12 verschillende soorten Sedum. 
 

Ga aan de slag met (buiten)verlichting

Vervang buitenverlichting met gloeilampen voor spaarlampen of een LED-lampen systeem. Dit zorgt voor minder stroomverbruik (tot wel 7x minder) en een langere levensduur. Ook een bewegingsmelder of een lichtgevoelige sensor zorgen voor duurzaamheid in de tuin. Hierdoor ontstaan er zinvolle branduren. En u zal verstelt staan wat verlichting met de uitstraling van de tuin kan doen… Kom eens kijken in de avondtuin in onze showroom en ontdek de verschillende toepassingen van tuinverlichting. 
 

Volop keuze in vlonderplanken

Kies voor hardhouten vlonderplanken, zoals de Cumaru. Of voor composiet Fiberon vlonderplanken van Felix Clerxc of de DuoWood vlonderplanken van Dekker. De composiet vlonderplanken zijn gemaakt van een gedeelte houtvezel gecombineerd met een kunststofcomponent. Duurzaam, ecologisch, onderhoudsvrij maar toch met een houtlook. Vanwege de samenstelling van het composiet-product zijn de vlonderplanken bij beide merken in diverse kleuren verkrijgbaar. Het oog wil natuurlijk ook wat!
 

Overlast van regenwater?

De trend van veel grote tegels, minder voegen en minder groen(borders) in de tuin lijkt mooi en onderhoudsvriendelijk. Maar het maakt een goed doordachte waterhuishouding noodzakelijk. Want hoe voorkomt u wateroverlast van regenwater? Als alles vol gestraat is, is er niets om het water op te laten nemen in de bodem en staat de tuin blank na een heftige regenbui. Dit kan op vele manieren voorkomen worden, denk bijvoorbeeld aan meer beplanting in de tuin, of kies voor een afwateringssysteem. Dit kan door het toepassen van watergoten of het plaatsen van een Hydroblob systeem. Hierdoor wordt regenwater geabsorbeerd en op een later moment weer afgegeven aan de bodem als dat nodig is.

Verleng de levensduur van tuinhout

Ieder houtsoort heeft onderhoud nodig en heeft zijn eigen verzorgingsproducten. Niet alleen om er een mooi kleurtje aan te geven, maar ook om de levensduur van het hout te verlengen. Met beits, olie of verf voorkomt u uitdroging van het hout én de aanhechting van algen. Of het nu om hardhout gaat, Douglas, vuren of grenen; geef het jaarlijks de aandacht die het nodig heeft en geniet op die manier het langst van uw tuinhek, houten berging of houten meubelen.
 
 
 
 
 

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...